Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Uw partner heeft meestal recht op partnerpensioen wanneer u overlijdt. In de pensioenregeling van SPMS bent u verplicht een partnerpensioen voor uw partner te verzekeren. U leest hier wat u moet weten en regelen.

U woont en trouwt in Nederland

Dan hoeft u niets te doen. Een huwelijk of partnerregistratie wordt via uw gemeente aan ons doorgegeven. Als u overlijdt, informeren wij uw partner over zijn of haar recht op partnerpensioen.

U woont in Nederland, maar u trouwt in het buitenland

Dan moet u uw huwelijk bij de gemeente aanmelden. Wij krijgen de gegevens over uw huwelijk automatisch van uw gemeente. Als u overlijdt, informeren wij uw partner over zijn of haar recht op partnerpensioen.

U woont in het buitenland

En bent u getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte. Doet u dit niet en komt u te overlijden? Dan is uw partner niet bij ons bekend. En krijgt uw partner géén partnerpensioen wanneer u overlijdt. U krijgt een brief zodra uw partner in onze administratie staat. 

Bent u vóór 1 januari 2007 partnerpensioen gaan opbouwen? En is uw partner meer dan 10 jaar jonger dan u? Dan bouwt u 2,5% minder partnerpensioen op voor elk extra jaar of gedeelte van een jaar dat uw partner jonger is. U kunt er tijdens uw deelnemerschap voor kiezen extra premie te betalen om de korting ongedaan te maken. Op het partnerpensioen dat u na 1 januari 2007 heeft opgebouwd, geldt deze kortingsregeling niet. 

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Als u gaat scheiden heeft uw partner recht op een deel van uw ouderdomspensioen dat u tijdens de huwelijkse periode heeft opgebouwd. Dit noemen we bijzonder ouderdomspensioen. Ook heeft uw partner recht op (een deel van) het partnerpensioen wanneer u overlijdt. Dit noemen wij bijzonder partnerpensioen. U kunt in uw huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden ook andere afspraken maken over de verdeling van het pensioen als jullie gaan scheiden. Zo komen jullie bij een eventuele scheiding niet voor verrassingen te staan. Lees meer over wat jullie moeten regelen bij scheiden.

Bent u al eerder getrouwd geweest of een geregistreerd partnerschap aangegaan? En gaat u dat opnieuw doen? Bekijk dan wat de gevolgen zijn voor uw pensioen en het partnerpensioen van uw partner en ex-partner.

Als u trouwt of een geregistreerd parnterschap sluit, gaat u ook een financiële verbintenis met elkaar aan. U kiest zelf hoe u financieel met elkaar verbonden wilt worden. Een notaris helpt u graag een keuze te maken die precies bij jullie situatie past.