Waardeoverdracht

Iemand schrijft op een formulier naast een laptop

Een verandering van werkkring brengt vaak een ander pensioenfonds met zich mee. U kunt er dan voor kiezen de waarde van uw oude pensioen mee te nemen naar het nieuwe fonds. Dit heet waardeoverdracht. Dit kan alleen als u op of na 1 januari 2015 deelnemer bent geworden bij SPMS.

Aanvragen waardeoverdracht

Is SPMS uw nieuwe pensioenfonds? En wilt u de waarde van uw oude pensioen meenemen naar SPMS? Vraag dan waardeoverdracht aan via mijnwaardeoverdracht.nl. Aan waardeoverdracht zijn voor u géén kosten verbonden.

Hoe werkt waardeoverdracht?

Het pensioenfonds waar u vertrekt, rekent uw opgebouwde pensioenaanspraken om naar een overdrachtswaarde. Dat geldt voor uw ouderdomspensioen plus daadwerkelijk opgebouwd partnerpensioen. Van deze overdrachtswaarde koopt het nieuwe pensioenfonds aanspraken voor u in. 

Is waardeoverdracht wel of niet gunstig?

Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Bij waardeoverdracht is het uitgangspunt dat de totale waarde van de pensioenaanspraken direct voor en na de waardeoverdracht gelijk is. Door verschillen tussen pensioenregelingen kunnen toch verschillen tussen aanspraken ouderdomspensioen en partnerpensioen ontstaan. Laat u hierover goed voorlichten. U kunt hiervoor contact opnemen met de financieel planners van SPMS. Zij zijn te bereiken op inzicht@spms.eu of via 030 - 693 76 80 (kies optie 2 in het keuzemenu).

Het jaarbedrag van de SPMS-aanspraken is lager dan dat van ABP of PFZW. Dit is als volgt te verklaren:

1. De standaard pensioenleeftijd bij SPMS is 65 jaar. De pensioenleeftijd bij ABP is de huidige AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd bij PFZW is 68 jaar.

2. Voor uw partner bouwt u bij SPMS een levenslang partnerpensioen op, naast het tijdelijke partnerpensioen dat op risicobasis is verzekerd. Bij andere pensioenfondsen is het partnerpensioen tijdens deelname vaak (grotendeels) verzekerd op risicobasis. Dat betekent dat u bij deze fondsen geen of een heel laag bedrag aan partnerpensioen heeft opgebouwd dat kan worden overgedragen. SPMS moet dan een gedeelte van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen gebruiken om partnerpensioenaanspraken in de SPMS-regeling te kopen.

Toeslagen

Het toeslagenbeleid van SPMS is anders dan dat van de andere fondsen. Vergelijking van de toeslagverlening tussen de verschillende fondsen is niet eenvoudig. De hoogte van de toeslagverlening hangt af van de financiële positie van het fonds. Bij SPMS stijgen zowel de ingekochte pensioenaanspraken als de uitkeringen ouderdomspensioen, levenslang partnerpensioen en wezenpensioen elk jaar onvoorwaardelijk met 3%. Daarbovenop bestaat de mogelijkheid van een jaarlijkse voorwaardelijke indexatie. Zowel ABP als PFZW kennen geen onvoorwaardelijke indexatie.

Wel of geen partnerpensioen

Onderzoek goed wat de gevolgen zijn voor het partnerpensioen als u voor waardeoverdracht kiest.

Spreiding beleggingsrisico

U zou er bewust voor kunnen kiezen niet tot waardeoverdracht over te gaan, omdat u geen zekerheid heeft over de beleggingsresultaten en de financiële positie van een pensioenfonds in de toekomst. Een pensioenfonds is feitelijk niets anders dan een hele grote belegger. Door niet voor waardeoverdracht te kiezen spreidt u dus uw beleggingen.

Geen pensioenbreuk

De term pensioengat is er aardig ingehamerd door de overheid. Bij de huidige pensioenregelingen leidt een verandering van pensioenfonds niet meer automatisch tot een pensioenbreuk. Dit is dus feitelijk niet langer een geldig argument voor waardeoverdracht.

U vraagt waardeoverdracht aan via mijnwaardeoverdracht.nl. Is uw oude pensioenfonds of verzekeraar aangesloten bij Mijnwaardeoverdracht? Dan kunt u waardeoverdracht regelen binnen een uur. De pensioenfondsen ABP en PFZW zijn aangesloten bij Mijnwaardeoverdracht.

Pensioenfondsen die niet zijn aangesloten bij Mijnwaardeoverdracht

Is uw oude pensioenfonds of verzekeraar niet aangesloten bij Mijnwaardeoverdracht? Dan kan het enkele maanden duren voordat uw waardeoverdracht is verwerkt. De waardeoverdracht verloopt dan als volgt:

1. U vraagt waardeoverdracht aan via Mijnwaardeoverdracht.nl en u geeft toestemming voor het uitwisselen van gegevens.

2. U krijgt een melding dat de waardeoverdracht niet voltooid kan worden via mijnwaardeoverdracht.nl. Mijnwaardeoverdracht.nl stuurt het verzoek naar ons door.

3. Wij vragen de vorige pensioenuitvoerder om de overdrachtswaarde.

4. De vorige pensioenuitvoerder berekent de pensioenaanspraken en de overdrachtswaarde.

5. Wij berekenen de pensioenaanspraken en sturen u een offerte. In de offerte vindt u:

  • een opgave van het in te kopen pensioen bij SPMS; 
  • een opgave van de waarde van uw opgebouwde pensioen.

6. U geeft akkoord op de waardeoverdracht, of besluit ervan af te zien. Gaat u akkoord met de offerte? Onderteken dan de meegestuurde verklaring. Hiermee dient u uw aanvraag voor waardeoverdracht definitief in. Ook als u uw pensioen niet wilt meenemen, vragen wij dit op de verklaring aan te geven.

7. Bij akkoord vragen wij de vorige pensioenuitvoerder de overdrachtswaarde over te maken.

8. De vorige pensioenuitvoerder maakt de overdrachtswaarde over aan ons.

9. U krijgt bericht van de ingekochte aanspraken.

10. Wij voegen de ingekochte aanspraken toe aan uw al opgebouwde aanspraken.

Neem contact op met een financieel planner

Heeft u een offerte voor waardeoverdracht ontvangen? Neem dan contact op met de financieel planners van SPMS. Zij lichten de offerte graag toe en kunnen uw vragen beantwoorden. De financieel planners bereikt u via inzicht@spms.eu of 030 - 693 76 80 (kies optie 2 in het keuzemenu).

Heeft u een nieuwe functie in het buitenland? Dan kunt u misschien uw pensioen meenemen naar een buitenlandse pensioeninstelling. Dit noemen we internationale waardeoverdracht. U mag uw pensioen ook laten staan bij SPMS.

Internationaal kunt u uw pensioen overdragen naar:

  • Een erkende pensioeninstelling uit een andere lidstaat in de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte;
  • Een buitenlandse verzekeraar, die pensioenverzekeringen in en naar Nederland mag afsluiten;
  • Internationale organisaties, zoals de Europese Gemeenschappen, de Europese Centrale Bank, de Raad van Europa, de NAVO en de Verenigde Naties;
  • Een buitenlande pensioeninstelling, zoals bedoeld in de Pensioenwet, die niet valt onder de vorige pensioeninstellingen en dus valt onder overige instellingen. 

Voorwaarden

Voor buitenlandse pensioenfondsen en sommige internationale organisaties, geldt dat zij een zogenaamde Modelvragenlijst Internationale Waardeoverdrachten moeten invullen. Deze organisatie stuurt die vervolgens naar SPMS. Wij kijken dan of aan de eisen voor de internationale waardeoverdracht is voldaan.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!