U bent zelfstandige als u een vrije praktijk heeft in een ziekenhuis of kliniek. Dit kan ook in maatschapsverband zijn. U bent ook zelfstandige als u uw beroep zelfstandig in een ander verband uitoefent. Bijvoorbeeld als waarnemer, zzp-er, freelancer, of met een praktijk aan huis. Hieronder valt u niet als u in dienst bent van uw eigen bv (de directeur-grootaandeelhouder, ofwel DGA). U valt dan voor de fiscale wetgeving onder het begrip werknemer (zie kolom 'u bent werknemer').
(Geschatte) fiscale winst
Uw fiscale winst is bepalend voor de hoogte van uw pensioenopbouw en -premie. Dit is uw winst uit onderneming:
- vóór toevoeging aan en afneming van de oudedagsreserve,
- vóór de ondernemersaftrek,
- vermeerderd met de ten laste van die winst gebrachte SPMS-premie.
Bij DBC’s is alleen het honorariumdeel van belang voor de winst. Het kostendeel van het tarief laat u dus buiten beschouwing.
Over welk jaar?
Niet de fiscale winst van het betreffende jaar, maar de fiscale winst van drie jaar daarvóór is bepalend voor de hoogte van de pensioenopbouw. Voor 2025 geeft u de fiscale winst vermeerderd met de SPMS-premie over 2022 op. Het gaat om de fiscale winst zoals deze definitief door de Belastingdienst is vastgesteld. De Belastingdienst heeft voor deze methodiek gekozen omdat de fiscale winst altijd pas achteraf bekend is.
(Geschat) aantal uren
De wetgeving stelt fiscale grenzen aan de pensioenopbouw. Voor het bepalen van die grens is niet alleen de hoogte van uw fiscale winst van belang, maar ook of u voltijds of in deeltijd werkt. Bij minder dan 1.750 uur per jaar werkt u in deeltijd.
Werkt u in het jaar waarin u het inkomen verwerft (2022) en/of het jaar waarin u over dat inkomen deelneemt (2025) in deeltijd, dan kan dat uw pensioenopbouw en -premie beïnvloeden. SPMS moet bepalen of dit voor u aan de orde is. Daarom vragen we naar uw gewerkte uren in 2022 en 2025.
Welke uren tellen mee?
Alle uren die u besteedt aan uw beroep:
- patiëntgebonden uren,
- uw bedrijfsadministratie,
- uren die u nodig heeft om uw website bij te houden,
- gevolgde beroeps- en bedrijfsmatige cursussen en trainingen,
- reistijd naar patiënten of collega’s (reistijd voor woon-werkverkeer mag u niet meerekenen als gewerkte uren),
- incidentele ziektedagen.
Houdt u er wel rekening mee dat u deze gewerkte uren aannemelijk moet kunnen maken. Mocht u nog vragen hebben over het bepalen van mee te tellen uren, dan kunt u deze het beste voorleggen aan uw belastingadviseur dan wel de Belastingdienst.