Partnerpensioen is de uitkering die uw partner maandelijks van SPMS ontvangt na uw overlijden. Ook als u zelf nog niet met pensioen was op het moment van overlijden. Het partnerpensioen gaat in op de eerste van de maand die volgt op de datum van uw overlijden.
Meestal is partnerpensioen automatisch geregeld
Volgens het pensioenreglement beschouwt SPMS de volgende personen als uw partner:
- Uw echtgenoot/echtgenote.
- Uw geregistreerd partner.
- De partner waarmee u een samenlevingsovereenkomst bent aangegaan en die u zelf bij SPMS heeft aangemeld. Deze partner mag geen bloedverwant of aanverwant van u zijn.
Getrouwd in Nederland of een geregistreerd partnerschap?
Omdat wij een koppeling hebben met de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangen wij de gegevens van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap (in Nederland) automatisch van uw gemeente.
Getrouwd in het buitenland?
Als u in het buitenland bent getrouwd, moet u dat volgens het pensioenreglement schriftelijk melden bij SPMS.
Bij tijdige melding is uw gehuwde partner verplicht verzekerd.
Wilt u regelen dat uw partner nabestaandenpensioen krijgt als u overlijdt? Meld dan uw partner aan.
Heeft u een samenlevingscontract?
Dan mag u zelf de keuze maken of u uw partner wilt aanmelden voor het nabestaandenpensioen.
Kort samengevat:
- Als u in het buitenland woont en trouwt: stuur ons als bewijs een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister.
- Als u samenwoont kunt u uw partner verzekeren als u een samenlevingsovereenkomst bent aangegaan.
Partnerpensioen verhogen
Stopt uw pensioenopbouw bij SPMS, dan kunt u op dat moment het partnerpensioen voor uw partner aanvullen. U ruilt daar een deel van uw ouderdomspensioen voor in. Het totale partnerpensioen mag na uitruil niet meer bedragen dan 70% van het ouderdomspensioen dat na uitruil resteert. Is op de datum einde deelnemerschap het partnerpensioen al 70% van het ouderdomspensioen? Dan kunt u niet uitruilen. Vlak voordat u met pensioen gaat, kunt u er ook voor kiezen het partnerpensioen voor uw partner te verhogen. U ruilt daar ouderdomspensioen voor in.
Hoogte partnerpensioen
Het levenslange partnerpensioen voor uw partner bestaat uit het partnerpensioen dat uw partner, gerekend van het begin van uw partnerschap, zou krijgen als u tot uw 65-jarige leeftijd bij SPMS pensioen zou opbouwen. Bij overlijden na uw deelnemerschap of pensionering krijgt uw partner het partnerpensioen dat u tijdens de periode van uw partnerschap heeft opgebouwd.
Als u overlijdt krijgt uw partner onder voorwaarden ook een tijdelijk partnerpensioen. Uw partner krijgt dit naast het levenslange partnerpensioen. In 2025 bedraagt het tijdelijk partnerpensioen € 23.262,45.
Hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt, ziet u op uw Uniform Pensioenoverzicht, in MijnSPMS en op Mijnpensioenoverzicht.nl.
Mogelijk recht op Anw-uitkering
Als u overlijdt heeft uw partner misschien recht op een wettelijke nabestaandenuitkering van de overheid: de Anw-regeling. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Uw partner moet dan geboren zijn vóór 1950 of minderjarige kinderen te verzorgen hebben of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Lees meer over het partnerpensioen